Aan de Maliebaan, door Ad van Liempt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Nederlandse ‘Unter den Linden’ als een magneet Aan de Maliebaanop de Duitse bezetter en de NSB. Musserts hoofdkwartier was er al in 1937 gevestigd, na 1940 volgden nog zeker vijftien nazi-instituten. Er vonden parades plaats, hooggeplaatste nazi’s maakten er hun opwachting, er werd vergaderd, gekonkeld, gespioneerd, geroddeld en samengezworen.

Maar pal naast de gevreesde verhoorkamers van de Sicherheitspolizei woonde dr. Max, ofwel Marie-Anne Tellegen, een spilfiguur in het verzet. En schuin tegenover Mussert resideerde de ferm anti-Duitse rooms-katholieke aartsbisschop Jan de Jong, die zijn rug rechthield tegenover het nazigeweld.

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij

overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij mede oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde Jodenjacht in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog (“Kopgeld”). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verschijnt van zijn hand ‘Aan de Maliebaan’ – een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de tweede wereldoorlog.

Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Datum: donderdag, 3 maart 2016
Inloop: 19.15 uur
Aanvang 19.30 uur
Locatie: Beth Medina (gemeenschapshuis) Drieringensteeg 5-7 in Amersfoort
Bijdrage: gratis voor donateurs, €. 5,- voor niet donateurs

Namens het bestuur van VSA

Eén reactie

 1. Geachte heer, mevrouw,

  Op 27 januari, de internationale Holocaustdag, is in Baarn een plaquette onthuld met de namen van joodse Baarnaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgekomen. De onthulling werd verricht door vier nabestaanden (kinderen van)
  Er is een klein, maar bijzonder boekje gemaakt met gegevens over die joodse medeburgers. De tekst is integraal te vinden op http://www.joodsmonumentbaarn.nl

  Met vriendelijke groet,
  Wim Velthuizen

  IS DOORGESTUURD NAAR FRANKLIN

Reacties zijn gesloten.