Om hun doden te kunnen begraven, kochten de Sefardiem omstreeks 1670 een stukje grond achter de Bloemendalse Buitenpoort aan het eind van de Bloemendalsestraat. Dit Sefardische  begraafplaatsje is één van de vijf oudste, nog bestaande joodse begraafplaatsen in Nederland.

Begraafplaats aan de Soesterweg in Amersfoort

Veel te zien is er niet: alleen een leeg grasveld met de onderkant van één grafsteen. De rest van de stenen en de overblijfselen van de menselijke resten zijn herbegraven op de oude joodse begraafplaats er tegenover. Ook die tweede joodse begraafplaats is historisch. Al in 1699 namelijk mocht de groeiende Asjkenazische gemeente haar doden begraven op het voormalige bolwerk bij de Bloemendalse Buitenpoort. Velen die er liggen waren zowel voor de joodse gemeenschap als voor de ontwikkeling van Amersfoort zelf van belang. Maar er liggen ook eenvoudige(r) mensen. Alle overledenen zijn begraven in vurenhouten kisten, want in de dood is iedereen gelijk. Deze begraafplaats werd gebruikt tot 1873, waarna een nieuwe begraafplaats aan de Soesterweg werd ingericht, die nog in gebruik is.

 

Joodse begraafplaatsen in de provincie Utrecht

Op 23 oktober 2012 hielden Wendy van der Torre en Marja Zandberg voor de Vrienden van Synagoge Amersfoort een lezing over Joodse begraafplaatsen in de provincie Utrecht. Naast Amersfoort zijn deze onder andere te vinden in Utrecht, Vianen, Woerden en Veenendaal. Zij deden in opdracht van Landschap Erfgoed Utrecht onderzoek naar de geschiedenis daarvan. Over hun onderzoek verscheen ook een artikel in GM Kwadraat.

 

De Sefardische begraafplaats in Amersfoort 

Lees hier het artikel over de verloren gewaande Portugees-Joodse begraafplaats aan de Bloemendalsestraat.

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.