Hans Bloemendal
Hans Bloemendal
Hans Bloemendal, Oppervoorzanger van Joods Nederland, in het Beth Mediena in Amersfoort

‘Een Joodse avond in het Beth Mediena’

Dinsdag 25 november 2014,
Inloop: 19.00 uur
Aanvang 19.30 uur
Beth Mediena, Drieringensteeg 5/7 te Amersfoort
Gratis voor donateurs, een bijdrage wordt gevraagd aan niet-donateurs

Op deze multimediale avond zal Hans Bloemendal, sinds 1949 Oppervoorzanger van Joods Nederland, u meenemen naar de synagoge.

Aan de hand van een Power Point-presentatie laat hij u kennismaken met de functie van de chazzan (voorzanger) in de synagoge in de tegenwoordige tijd: wat houdt het ambt in en welke eisen worden er aan de chazzan gesteld? Voorts vertelt hij u in vogelvlucht het een en ander over de geschiedkundige ontwikkeling van het ambt gedurende de afgelopen 3000 jaar en uiteraard gaat hij ook in op de synagogale muziek zelf: hoe klinkt het en welke invloeden zijn er te onderkennen? Het geheel wordt geïllustreerd met muzikale CD-fragmenten, waaronder een unieke opname van het koor van de Grote Synagoge in Amsterdam uit 1929. Als Hans Bloemendal goed bij stem is, zal hij wellicht zelf een paar nummers zingen, zodat u zelf kunt beoordelen hoe zijn stem op ruim 91-jarige leeftijd nog klinkt.

Hans Bloemendal is geboren op 4 februari 1923 te Fulda, Duitsland, uit Nederlandse ouders. Vanaf zijn vroegste jeugd genoot hij een intensieve Joods-religieuze en muzikale opleiding, twee essentiële voorwaarden om het ambt van voorzanger te vervullen. Tijdens zijn lange carrière van meer dan 60 jaar (een unicum binnen het Nederlands chazzanoet, dat teruggaat tot 1615) zijn een groot aantal langspeelplaten en CD’s van hem verschenen. Buitengewoon succesvol was het 3 CD’s bevattende album dat in 2000 door Universal Classics is uitgebracht. Vermeldenswaard is ook het verzamelalbum ‘Les chemins de l’esprit, chants sacrés catholiques, protestants, juifs et orthodoxes’, dat in 1995 is uitgegeven door Philips Classics Productions. Onder de mede-uitvoerenden bevinden zich o.a. Nicolai Gedda, Kiri te Kanawa, Elly Ameling en José Carreras.
Uniek in de annalen van het cantorschap is dat Hans Bloemendal tevens hoogleraar is. Sinds 1965 is hij professor in de Biochemie aan de Universiteit van Nijmegen. Hij heeft een kleine 500 wetenschappelijke artikelen op het gebied van de biochemie en de moleculaire biologie op zijn naam staan en hij heeft meer dan 80 promovendi begeleid bij het behalen van hun doctorstitel.
Tot zijn publicaties op Joods-cultureel gebied behoort zijn standaardwerk “Amsterdams Chazzanoet”, bevattend de composities van de Amsterdamse oppervoorzangers vanaf 1815. Daarnaast heeft hij vijf toneelstukken geschreven en een groot aantal kinderverhalen. Deze verhalen zijn gepubliceerd in een aantal kinderboeken, waarvan het meest recente is ‘Een licht aan de Klaagmuur’ (Uitgeverij Contact; 2000). Dit boek is ook in de Duitstalige Europese landen uitgegeven.

Eén reactie

  1. Heel interessant om meer te weten over het leven van Hans Bloemendaal. Vandaag tijdens wandeling ontdekt dat de staat haar hem genoemd is. Een aanwonende dame op leeftijd heeft me geïnformeerd. Volgens haar denken veel mensen dat de straat naar de plaats Bloemendaal verwijst. Een idee om er meer bekendheid aan te geven middels een info bord… of in lokaal blad het geheugen op te frissen. Ik heb postuum kennis gemaakt en hoop nog iets van zijn zangtalent te kunnen horen via het internet….
    Mvg Francien Geelen

Reacties zijn gesloten.