prof. dr. Sonja de Leeuwprof. dr. Sonja de Leeuw

In 32 landen wordt in september de Europese Dag van Joods Cultureel erfgoed georganiseerd door vereniging B’nai B’ritt loge Hilleel. Voor Nederland doet op 14 september 2014 de synagoge Amersfoort mee.

13.00 uur: synagoge rondleiding (ieder uur daar)
15.15 uur: Beth Medina (to. de synagoge) lezing prof. dr. Sonja de Leeuw, hoogleraar Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, over documentaire maakster Heddy Honigmann.

Heddy Honigmann (Lima, 1951) is een Peruaans-Nederlandse filmmaakster die zich voornamelijk richt op documentaires.

Levensloop

Heddy Honigmann studeerde film aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome. Sinds 1978 woont en werkt zij in Nederland. Zij is gehuwd geweest met de Nederlandse cineast Frans van de Staak († 28 mei 2001). Haar bekendste speelfilms zijn Hersenschimmen en Tot ziens en haar bekendste documentaires Metaal en melancholie, Forever en O Amor Natural. Haar documentaire Crazy won in 2000 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire. In 2006 won ze een tweede Gouden Kalf met haar fiilm Forever. Drie maal kreeg ze de Prijs van de Nederlandse Pers (KNF): in 1995 voor haar speelfilm Tot Ziens (met Johanna ter Steege), in 1998 voor de documentaire Het Ondergronds Orkest en in 2006 voor haar film Forever. Honigmann won meer prijzen met haar werk; onder andere in New York, Vancouver, Rome, Parijs, Leipzig, San Francisco, Thessaloniki en Montréal. Haar gehele oeuvre is diverse malen bekroond op internationale festivals en in 2013 ontving ze op het IDFA de belangrijke Living Legend Award (eerder alleen door Frederick Wiseman ontvangen).

Wie, wat is B’nai B’rith

B’nai B’rith loge Hilleel is de 986ste loge van deze internationale Joodse organisatie. B’nai B’rith is de oudste dienstverlenende organisatie in de Joodse wereld, opgericht op 13 oktober 1843.

Meer over B’nai B’rith leest u op onze website