Op woensdag 23 oktober organiseert stichting Vrienden van de Synagoge Amersfoort een lezing met Pauline Broekema. De bijeenkomst vindt plaats in het Beth Medine, Drieringensteeg 5 in Amersfoort. Aanvang is 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).

Pauline zal in haar lezing Een verhaal uit de mediene vertellen over twee grote joodse families, uit Noord-Nederland. Ze beschrijft hun geschiedenis in het boek “Het uiterste der zee” (De Arbeiderspers, 2018). De basis vormden de herinneringen, documenten en foto’s die Sara Kirby-Nieweg (Appingedam, 1941) verzamelde. Pauline breidde het onderzoek verder uit. Ze vertelt: ‘Door de stichting Oude Groninger Kerken werd ik in contact gebracht met Sara. De stichting werd enkele jaren geleden eigenaar van de synagoge van Appingedam en beheert met grote zorg de oudste sjoel van de provincie Groningen. Sara behoort met haar moeder tot de weinige overlevenden van de joodse gemeenschap van het stadje en van haar familie. Haar vader Meijer Nieweg werd in juli 1942 weggevoerd. Ze heeft hem nooit meegemaakt en bezit slechts één foto van hen samen. Ze ging op zoek naar het antwoord op de vraag: uit welke families kom ik? ’

Pauline zal in haar lezing vertellen over de wereld waarin de twee joodse families leefden. Over het vakmanschap in de textiel en de veehandel. Maar ook de wereld om hen heen: het boerenleven, het veranderende landschap, de komst van de fiets en later de auto. Ze beschrijft het lot van de families in de oorlog. Sara en haar moeder doken onder, gescheiden van elkaar. Het was een oogarts die een cruciale rol speelde bij hun redding. Pauline: “mijn verhaal zal ook gaan over de mannen en vrouwen die ik stille helden noem. Mensen die met gevaar voor eigen leven bereid waren te helpen, omdat ze vonden dat dit moet.”

Pauline Broekema werkte vierendertig jaar als verslaggever bij het NOS Journaal. Vorig jaar stopte ze bij de NOS. ‘Heel bewust’ zegt ze ‘hoewel ik het werk nog ontzettend leuk vond.’ Ze wilde meer ruimte voor het schrijven. Ze schreef onder meer ‘Benjamin een verzwegen dood’ (2001) en de veelgeprezen kroniek over haar familie ‘Het Boschhuis’ (2015). In 2013 sprak ze in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de rede uit, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek. En is de verteller in het muziekproject ‘De dochter van Meijer’ waarmee ze met vier musici door Nederland toert.

Recensies en artikelen over Pauline Broekema;

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/199771/Pauline-is-in-de-huid-van-mijnmoeder-gekropen-voor-dit-boek

https://www.zin.nl/2018/10/22/om-volwassen-te-worden-moest-ik-melosmaken-van-mijn-ouders/

https://www.hebban.nl/boek/het-uiterste-der-zee-pauline-broekema

Foto: Merlijn Doomernik