Over het leven van Benjamin Cohen, een invloedrijke Amersfoorter

huis paarse ruitjes

Het “Huis met de Paarse Ruitjes” aan de Zuidsingel is een van de mooiste panden in de oude binnenstad van Amersfoort. Dit woonhuis werd gebouwd in opdracht van de Joodse tabakshandelaar Benjamin Cohen (1726-1800), één van de rijkste Amersfoorters in de 18e eeuw. Voor de Joodse gemeenschap in Amersfoort heeft hij veel betekend. Niet alleen in Amersfoort en Nederland maar ook in Europa was hij een bekend en gewaardeerd mens. Tabakshandel was niet zijn enige bron van inkomsten: Cohen was een dynamisch en veelzijdig persoon.

Wilt u meer weten over deze bijzondere man?
Op dinsdag 8 oktober jl. gaf Joost Morel een lezing over Benjamin Cohen.

Eén reactie

  1. Benjamin was de broer van mijn oud overgrootmoeder vrouwtje Jonas Cohen, zij ligt begraven op de Joodse begraafplaats in Overveen, samen met 2 zonen. Haar zerk staat nog keurig, 1 x per jaar stof ik hem af en leg er weer een steentje op. Zij is overleden in 1839 en was gehuwd met Isaac de Jonge Meijerszoon alias Rintel.

Reacties zijn gesloten.